BN /PH GUNDAH GULANA DAN KEPANASAN PDF Cetak E-mail
  
Isnin, 23 Oktober 2017 15:31

ANDA boleh lihat siapa yang melatah teruk hari ini? Kenyataan yang dikeluarkan Majlis Syura Ulama PAS benar-benar membuat ramai pihak kepanasan. Ia bijak, cukup halus dan menepati kehendak politik semasa. Intipati isi kenyataan tersebut adalah:

 

1. PAS sudi bekerjasama dengan sesiapapun atas dasar bertolong-menolong dalam perkara kebaikan yang menjadi prinsip Islam.

2. PAS tidak mahu menyertai Barisan Nasional.

 

Berdasarkan kenyataan ini, PAS meletakkan garis panduan jelas berhubung isu perpaduan ummah yang sedang dicanang Umno. Bagi PAS, ia sentiasa terbuka untuk menghulur apa jua bantuan demi kepentingan ummah dan kemajuan negara. 

 

Namun begitu, PAS tidak mensyaratkan kerjasama ini hanya boleh berlaku sekiranya menyertai BN. Kerjasama yang PAS perkenalkan adalah merentasi politik kepartian.

 

Malangnya kenyataan ini membuatkan BN dan juga PH gundah gulana. Mereka terpaksa memutar belit kenyataan MSU supaya rancangan mereka melemahkan PAS berterusan.

 

BN sebenarnya mengharapkan agar PAS menolak dengan keras tangan kerjasama yang mereka hulurkan. Dengan itu, mereka boleh menjadikan ia hujah kepada orang Melayu bahawa PAS mementingkan politik lebih daripada segala-galanya. PAS adalah punca perpecahan umat, bukannya Umno.

 

Tetapi apabila PAS menjawab dengan penuh berhemah, mereka mati akal. Lalu muncul di dada akhbar hari ini dakwaan pimpinan Umno kononnya PAS menolak langsung kerjasama. Padahal yang PAS tolak adalah menyertai BN sahaja. Bagi PAS, kerjasama yang diajar oleh Islam tidak terhad dengan ikatan rasmi antara parti politik semata-mata.

 

PH juga mengharapkan agar PAS menolak dengan keras kerjasama tersebut. Mereka sudah tahu, PAS tidak bergabung dengan BN kerana ia sudah dinyatakan acap kali. Namun mereka sengaja terus memainkannya supaya PAS berterusan menjauhi Umno dan bersikap dingin dengan Umno dengan harapan, orang Melayu yang kini marah kepada Umno turut membenci PAS. Maka apabila berlaku pertandingan tiga penjuru PAS-BN-PH nanti, undi protes BN akan memihak kepada mereka.

 

Maka dengan kenyataan MSU, PAS akan dilihat sebagai sangat profesional dalam politik, tidak melulu dan matang dalam langkah-langkah yang diambil. Pihak lain pula yang kelam kabut dengan sikap PAS itu.

 

Malaysiakini dan TMI yang selama ini menjadi alat propaganda PH menyebarkan fitnah PAS mahu bergabung dengan Umno, hari ini melaporkan sendiri bahawa Umno kecewa PAS tolak kerjasama tanpa menyebut secara jujur bahawa PAS hanya menolak menyertai BN sahaja. Semua ini menunjukkan musih politik PAS sudah tidak tentu arah.

 

Sebenarnya, melaungkan semangat kerjasama sangat memberi pulangan positif kepada mana-mana parti politik sekalipun. Majoriti rakyat Malaysia yang non-partisan sudah muak dengan retorik politik.

 

Mereka amat mengharapkan agar isu negara dapat diselesaikan bersama bukan hanya bercakaran sesama parti sepanjang sama.

 

Oleh itu bukan sahaja Umno menggunakannya sebagai alat meraih simpati, malah Naib Presiden PAN dan Pengerusi DAP sendiri menyatakan kesediaan untuk turut bekerjasama dengan kerajaan walaupun hakikatnya merekalah yang menentang keras sebarang kerjasama PAS dengan kerajaan.

 

Tahniah kepada seluruh Ahli Jawatankuasa Majlis Syura Ulamak PAS. Semoga anda terus memandu gerakan Islam terulung ini sehingga menggapai kemenangan dan keredhaan Allah SWT. – HARAKAHDAILY 7/1/2016

 

Pengunjung Sejak 2009

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday79
mod_vvisit_counterYesterday1160
mod_vvisit_counterThis week2621
mod_vvisit_counterLast week10530
mod_vvisit_counterThis month34617
mod_vvisit_counterLast month30964
mod_vvisit_counterAll2428669

Online (20 minutes ago): 9
Your IP: 54.196.31.117
,
Now is: 2018-07-24 01:46

Info PAS Chabau

IKLAN PAS CAWANGAN CHABAU
Korban Kelompok Pas Chabau 2016
GAMBAR HAIWAN KORBAN | RUKUN SEMBELIHAN
Mereka yang ingin menunaikan ibadat korban untuk tahun ini boleh menghubungi Tuan Hj Nordin di Talian 0126270843
korban kelompok tahun ini RM600 satu bahagian.

MADU LEBAH TUALANG ASLI

madu lebah asli

Dapatkan madu lebah tualang asli pada harga yang sangat istimewa. Hubungi 0104373706 untuk dapatkan maklumat lanjut.

video hari iniGet the Flash Player to see this player.

PAS CHABAU MAJU !

Maklumat PAS Cawangan Chabau

1. Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti Assyakirin Chabau) ingin membina bangunan tambahan untuk murid-murid 4 tahun untuk sesi 2015. Oleh yang demikian anda yang ingin menyumbang boleh memberi sumbangan melalui guru pasti,setiausaha atau pengerusi Pasti Tuan Haji Shamsudin. Semoga sumbangan anda diberkati Allah.

2. Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI Assyakirin Chabau) kini membuka pendaftaran sesi pembelajan 2014 kepada orang ramai untuk anak-anak yang berumur 4,5 dan 6 tahun . Pendaftaran boleh dibuat melalui guru Pasti Puan Rajeah atau setiausaha Pasti. Sila daftar awal kerana tempat adalah terhad.

3. Anda yang dahagakan ilmu agama boleh bersama-sama kami di Pusat tarbiah PAS Caw. Chabau di Sempang Bekoh pada hari-hari kulaih yang ditetapkan. Antara ilmu-ilmu yang  boleh dipelajari iaitu ilmu hadith/AlQuran,Tauhid,fekah,serta tasauf. Jadilah masyarakat yang berpengetahuan dan beramal kerana Allah

 

Dapatkan Maklumat Di Sini 2

LAMAN PILIHAN PASCHABAU.NET

teamdsyifajasin.blogspot.com

PEMIMPIN KAMI

SILA SEMAK DAFTAR PEMILIH ANDA DI SINI

http://daftarj.spr.gov.my/daftarj/


Copyright © 2018 . Hakcipta Terpelihara.
Joomla! ia adalah Perisian Percuma di bawah GNU/GPL License.