PAS tak rugi jika Akta 355 ditolak - Hashim Jasin PDF Cetak E-mail
  
Isnin, 17 Oktober 2016 09:35

KANGAR: PAS secara terbuka menyatakan bahawa parti itu tidak akan kerugian sekiranya Rang Undang-undang (RUU) Akta 355 yang dibawa oleh Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Dewan Rakyat minggu depan ditolak oleh Ahli-ahli Parlimen.

Jelas Mursyidul Amnya, Hashim Jasin, adalah satu kejayaan  apabila parti itu akhirnya berjaya membentangkan cadangan bagi meminda Akta 355 setelah tiga kali percubaan sebelum ini menemui kegagalan.
"Dalam dua keadaan ini PAS tidak rugi apa pun. Diterima (Akta 355) pun kita untung, di tolak pun kita untung. Itu tafsirah kepada politik matang (yang di bawa PAS)," katanya kepada Antarapos mengenai perbentangan pindaan berkenaan oleh Hadi pada sidang Dewan Rakyat sebelum ini.
Hashim berkata adalah menjadi kewajipan PAS untuk cuba melaksanakan akta berkenaan, namun tidak dapat berbuat apa-apa sekiranya terdapat halangan dan penolakan ke arah usaha tersebut.
Katanya, usaha itu merupakan antara teras dalam mendokong Budaya Politik Matang dan Sejahtera (BPMS) yang menganjurkan semua pihak meninggalkan budaya politik warisan penjajah Barat yang jauh daripada prinsip berasaskan kebenaran dan ilmu, halal - haram.
"Kalau tidak boleh buat disebabkan halangan, itu persoalan lain. Tapi apa yang Allah perintahkan, kita kena usaha untuk buat. Tidak boleh itu persoalan lain sebab kita faham," katanya lagi.
Hadi kini giat menjalankan sesi penerangan mengenai pindaan akta berkenaan khususnya kepada golongan bukan Islam kerana masih terdapat segelintir masyarakat yang menolak cadangan untuk meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Akta 355).
Dalam pada itu Hashim berkata PAS tidak gentar sekiranya di tolak pengundi pada Pilihan Raya Umum ke 14 (PRU14) akan datang.
Apa yang penting katanya, PAS konsisten untuk memperjuangkan hukum Islam, dan salah satunya mencadangkan pindaan Akta 355 bagi memperkasakan bidang kuasa mahkamah syariah.
"PAS tidak takut untuk kalah pada PRU, kalah dan tumbang serta runtuh kerajaan (pada PRU) PAS tidak risau. Yang PAS risau kita tidak ada sumbangan ke arah menegakkan hukum Allah di negara ini. Itu yang kita bimbang," jelas Hashim.
PAS menerusi Timbalan Mursyidul Amnya, Datuk Ahmad Yakob berkata parti itu amat berharap pindaan berkenaan diawalkan dalam sidang Dewan Rakyat agar boleh memberikan peluang kepada semua pihak bagi membincangkan perkara tersebut dengan lebih berkesan.
Untuk rekod, pindaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Akta 355) kini berada dalam agenda keempat dalam sesi pindaan akta dan usul di Parlimen.
 

Pengunjung Sejak 2009

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday305
mod_vvisit_counterYesterday917
mod_vvisit_counterThis week2943
mod_vvisit_counterLast week6961
mod_vvisit_counterThis month19740
mod_vvisit_counterLast month47089
mod_vvisit_counterAll2384352

Online (20 minutes ago): 19
Your IP: 54.198.86.28
,
Now is: 2018-06-20 07:44

Info PAS Chabau

IKLAN PAS CAWANGAN CHABAU
Korban Kelompok Pas Chabau 2016
GAMBAR HAIWAN KORBAN | RUKUN SEMBELIHAN
Mereka yang ingin menunaikan ibadat korban untuk tahun ini boleh menghubungi Tuan Hj Nordin di Talian 0126270843
korban kelompok tahun ini RM600 satu bahagian.

MADU LEBAH TUALANG ASLI

madu lebah asli

Dapatkan madu lebah tualang asli pada harga yang sangat istimewa. Hubungi 0104373706 untuk dapatkan maklumat lanjut.

video hari iniGet the Flash Player to see this player.

PAS CHABAU MAJU !

Maklumat PAS Cawangan Chabau

1. Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti Assyakirin Chabau) ingin membina bangunan tambahan untuk murid-murid 4 tahun untuk sesi 2015. Oleh yang demikian anda yang ingin menyumbang boleh memberi sumbangan melalui guru pasti,setiausaha atau pengerusi Pasti Tuan Haji Shamsudin. Semoga sumbangan anda diberkati Allah.

2. Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI Assyakirin Chabau) kini membuka pendaftaran sesi pembelajan 2014 kepada orang ramai untuk anak-anak yang berumur 4,5 dan 6 tahun . Pendaftaran boleh dibuat melalui guru Pasti Puan Rajeah atau setiausaha Pasti. Sila daftar awal kerana tempat adalah terhad.

3. Anda yang dahagakan ilmu agama boleh bersama-sama kami di Pusat tarbiah PAS Caw. Chabau di Sempang Bekoh pada hari-hari kulaih yang ditetapkan. Antara ilmu-ilmu yang  boleh dipelajari iaitu ilmu hadith/AlQuran,Tauhid,fekah,serta tasauf. Jadilah masyarakat yang berpengetahuan dan beramal kerana Allah

 

Dapatkan Maklumat Di Sini 2

LAMAN PILIHAN PASCHABAU.NET

teamdsyifajasin.blogspot.com

PEMIMPIN KAMI

SILA SEMAK DAFTAR PEMILIH ANDA DI SINI

http://daftarj.spr.gov.my/daftarj/


Copyright © 2018 . Hakcipta Terpelihara.
Joomla! ia adalah Perisian Percuma di bawah GNU/GPL License.