Amanah Tawan K'tan? Strategi Lapuk PDF Cetak E-mail
  
Rabu, 21 September 2016 08:56

Pengurus Besar Institut Kajian Strategik Islam Malaysia, Dr Mohd Fauzi Shaffie berkata, cara berpolitik Datuk Husam Musa dan Datuk Wan Rahim Abdullah juga sudah lapuk dan tidak diterima pengundi.


"Awal 80-an hingga awal 90-an dulu saya pernah aktif dalam Pas dan cukup masak dengan cara berpolitik Husam dan Wan Rahim, khususnya di Kelantan, nampaknya cara dan pendekatan mereka masih sama sedangkan zaman telah berubah.

"Politik cuba memperbodohkan rakyat seperti menyatakan 10 wakil rakyat Pas akan menyertai Amanah tetapi kemudiannya menyatakan yang dimaksudkan ialah nilai seorang wakil rakyat Amanah sama dengan nilai 10 wakil rakyat Pas, sudah lapuk.

"Begitu juga politik mewarwarkan kononnya ramai pemimpin dan ahli Pas akan menyertai Amanah sedangkan hakikatnya jumlah yang berbuat demikian tidak seperti digambarkan juga tidak akan membawa Amanah ke mana,” katanya kepada Sinar Harian.

Fauzi berkata mengulas mengenai Majlis Perisytiharan bekas ahli Pas yang menyertai Amanah membabitkan Husam dan Wan Rahim di Salor, baru-baru ini.
Menurutnya, amat pelik apabila pemimpin Amanah mengumumkan kononnya nama-nama tertentu sudah menyertai Amanah sedangkan tuan punya badan sendiri tidak kelihatan dalam majlis tersebut.

Begitu juga dengan bangunan tertentu yang diberikan nama Wisma Tok Guru yang memberi gambaran pemimpin Amanah tiada kekuatan sendiri dan terpaksa meminjam nama Tok Guru untuk bernyawa.

“Semua ini memberi gambaran bahawa Amanah hanya indah khabar dari rupa dan tidak mempunyai kekuatan yang diperlukan untuk membolehkan ia menang di Kelantan dalam PRU14.

“Barisan kepimpinan Amanah Kelantan juga bermasalah, tidak hairanlah jika jumlah ahlinya terlalu sedikit bagi sebuah parti politik yang berhajat memenangi pilihan raya walau telah setahun Amanah ditubuhkan.

"Husam dan Wan Rahim adalah pemimpin yang diseliputi kontroversi, mereka mempunyai agenda peribadi tertentu maka pemimpin lain yang tidak selari dengan mereka tentu saja akan diketepikan,” katanya.

Menurutnya, bagaimana sebuah parti baru boleh mendapat kepercayaan rakyat jika awal-awal lagi telah berlaku krisis kepimpinan,  tambahan pula dengan kewujudan pemimpin tertentu yang dipercayai penganut fahaman Syiah.

“Ia menyebabkan makin sukar untuk Amanah diterima rakyat Kelantan yang berpegang kuat kepada ajaran agama.

"Sebab itu kita berharap pemimpin Amanah akan kembali mengikuti jalur Islam sebenar dan tidak membiarkan diri dipergunakan oleh golongan yang tidak menerima Islam seperti DAP,” katanya. (IH)
 

Pengunjung Sejak 2009

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday299
mod_vvisit_counterYesterday917
mod_vvisit_counterThis week2937
mod_vvisit_counterLast week6961
mod_vvisit_counterThis month19734
mod_vvisit_counterLast month47089
mod_vvisit_counterAll2384346

Online (20 minutes ago): 27
Your IP: 54.198.86.28
,
Now is: 2018-06-20 07:33

Info PAS Chabau

IKLAN PAS CAWANGAN CHABAU
Korban Kelompok Pas Chabau 2016
GAMBAR HAIWAN KORBAN | RUKUN SEMBELIHAN
Mereka yang ingin menunaikan ibadat korban untuk tahun ini boleh menghubungi Tuan Hj Nordin di Talian 0126270843
korban kelompok tahun ini RM600 satu bahagian.

MADU LEBAH TUALANG ASLI

madu lebah asli

Dapatkan madu lebah tualang asli pada harga yang sangat istimewa. Hubungi 0104373706 untuk dapatkan maklumat lanjut.

video hari iniGet the Flash Player to see this player.

PAS CHABAU MAJU !

Maklumat PAS Cawangan Chabau

1. Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti Assyakirin Chabau) ingin membina bangunan tambahan untuk murid-murid 4 tahun untuk sesi 2015. Oleh yang demikian anda yang ingin menyumbang boleh memberi sumbangan melalui guru pasti,setiausaha atau pengerusi Pasti Tuan Haji Shamsudin. Semoga sumbangan anda diberkati Allah.

2. Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI Assyakirin Chabau) kini membuka pendaftaran sesi pembelajan 2014 kepada orang ramai untuk anak-anak yang berumur 4,5 dan 6 tahun . Pendaftaran boleh dibuat melalui guru Pasti Puan Rajeah atau setiausaha Pasti. Sila daftar awal kerana tempat adalah terhad.

3. Anda yang dahagakan ilmu agama boleh bersama-sama kami di Pusat tarbiah PAS Caw. Chabau di Sempang Bekoh pada hari-hari kulaih yang ditetapkan. Antara ilmu-ilmu yang  boleh dipelajari iaitu ilmu hadith/AlQuran,Tauhid,fekah,serta tasauf. Jadilah masyarakat yang berpengetahuan dan beramal kerana Allah

 

Dapatkan Maklumat Di Sini 2

LAMAN PILIHAN PASCHABAU.NET

teamdsyifajasin.blogspot.com

PEMIMPIN KAMI

SILA SEMAK DAFTAR PEMILIH ANDA DI SINI

http://daftarj.spr.gov.my/daftarj/


Copyright © 2018 . Hakcipta Terpelihara.
Joomla! ia adalah Perisian Percuma di bawah GNU/GPL License.