MAZA.. PDF Cetak E-mail
  
Jumaat, 18 Mac 2016 18:03

Assalamualaikum,,,Awak tu mufti, satu jawatan yang penting untuk umat Islam, jawatan untuk menjaga peri urusan hidup umat Islam bukannya jawatan yang tangkap muat semua benda yang memenuhi selesa awak dan meminggirkan mana mana maslahah umat yang tidak awak sukai.Itu respon awal saya kepada Dr.Maza apabila membaca apa yang ditulisnya mengenai sebaran berita mengenai hudud yang begitu rancak disensasikan oleh macai macai PAN dan wartawan glamour.Berita yang disebarkan itu terlalu cepat malah sama cepat dengan kenyataan yang dikeluarkan ketika perlancaran blok ketiga oleh TGHH dan Kadir Syeik Fadhil.Kesahihan berita masih belum disahkan, sudah disebarkan secara fasik oleh kumpulan manusia yang tidak pernah bersetuju dengan apa jua yang dilakukan oleh TGHH dan PAS.Dr.Maza ikut sama.

Dr.Maza tidak mungkin lupa dengan ayat quran yang menyuruh kita semua orang beriman supaya menyelidik dulu berita yang disebarkan oleh orang fasik, mencari kesahihan berita itu dulu dan tidak mungkin juga Dr.Maza lupa ayat yang disebut oleh TTIM mengenai setiap berita itu akan perlu masa untuk ditentukan kesahihannya.

Dr.Maza boleh memberi komennya setelah mengesahkan bahawa berita yang diterimanya benar,tetapi kemen yang dibuat secepat kilat sebaik sahaja menerima berita itu yang agak menghairankan. Apatah lagi dibuat oleh seorang yang berjawatan mufti yang sepatutnya menjaga urusan harian umat Islam.komen dr.Maza nampak cantik dan menarik tetapi malangnya bersandar kepada sumber berita yang fasik.

Sepatutnya, kehidupan seorang mufti sentiasa dikawal selia oleh ayat ayat quran, sepatutnya Dr. Maza meneliti dulu, tunggu dulu dan lihat benarkan itu kenyataan yang dikeluarkan oleh TGHH.Bagi pihak saya. saya dapati bahawa TGHH lebih teliti dari Dr. Maza, TGHH tidak akan berkata apa apa sebelum kajian dan penelitian dibuat, tapi Dr. Maza lebih celupar apabila satu satu isu itu memenuhi seleranya, dan sudah tentu isu hudud yang melibatkan penangguhan yang dibuat oleh PAS akan sentiasa memenuhi seleranya.

Jadi apa lagi apabila mendengar berita fasik yang menyebut PAS sudah menangguhkan Hudud kerana nak berblok dengan Ikatan, tanpa fikir panjang Dr. Maza terus mengeluarkan komen.Sehingga TITM membacakan ayat yang sepatutnya diikuti oleh Dr.Maza.

Saya ingin bertanya apakah tujuan Dr. Maza? kalau tujuannya inginkan umat bersatu,rasanya tak perlu tunggu terbentuknya blok ketiga dengan menangguhkan hudud, malah tak perlu tunggu hudud ditangguhkan, Dr Maza sebagai mufti mempunyai ruang dan peluang yang luas untuk merancakkan aktiviti aktiviti kearah pematuhan hamba kepada Khalidnya, merancang semua urusan tarbiyah kearah menjadikan "Tali ALLAH" sebagai mekanisma penyatuan umat.

Dr. Maza tidak langsung menunjukkan kesan kehadirannya sebagai mufti kepada umat, sebaliknya petah menyeru umat yang berbeza fahaman poilitik kepartian untuk bersatu. Satu seruan yang tidak menepati seruan bersatu dengan "Tali ALLAH" sebagaimana ?termaktub dalam quran.

Inilah yang amat mengelirukan mengenai Dr.Maza dan setiap apa yang dikomennya mengenai satu satu isu yang menarik minatnya.Apa sebenar minat Dr. Maza? Islam atau apa?

Akhir kata saya ingin menjelaskan kalimah fasik yang saya gunakan dalam artikal ini.Kalimah fasik ini seharusnya lebih difahami oleh Dr.Maza jadi tak perlulah saya perincikannya walaupun nanti mungkin ada yang kurang faham dengannya akan mengutuk saya kerana memggunakannya.

Umumnya, beza antara orang beriman dan fasik ialah, orang beriman tidak terburu buru menyebarkan satu satu berita yang didengarnya sementara orang fasik akan menjadi golongan yang gembira menjadi penyebar berita tersebut.

 

Pengunjung Sejak 2009

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday300
mod_vvisit_counterYesterday917
mod_vvisit_counterThis week2938
mod_vvisit_counterLast week6961
mod_vvisit_counterThis month19735
mod_vvisit_counterLast month47089
mod_vvisit_counterAll2384347

Online (20 minutes ago): 26
Your IP: 54.198.86.28
,
Now is: 2018-06-20 07:35

Info PAS Chabau

IKLAN PAS CAWANGAN CHABAU
Korban Kelompok Pas Chabau 2016
GAMBAR HAIWAN KORBAN | RUKUN SEMBELIHAN
Mereka yang ingin menunaikan ibadat korban untuk tahun ini boleh menghubungi Tuan Hj Nordin di Talian 0126270843
korban kelompok tahun ini RM600 satu bahagian.

MADU LEBAH TUALANG ASLI

madu lebah asli

Dapatkan madu lebah tualang asli pada harga yang sangat istimewa. Hubungi 0104373706 untuk dapatkan maklumat lanjut.

video hari iniGet the Flash Player to see this player.

PAS CHABAU MAJU !

Maklumat PAS Cawangan Chabau

1. Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti Assyakirin Chabau) ingin membina bangunan tambahan untuk murid-murid 4 tahun untuk sesi 2015. Oleh yang demikian anda yang ingin menyumbang boleh memberi sumbangan melalui guru pasti,setiausaha atau pengerusi Pasti Tuan Haji Shamsudin. Semoga sumbangan anda diberkati Allah.

2. Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI Assyakirin Chabau) kini membuka pendaftaran sesi pembelajan 2014 kepada orang ramai untuk anak-anak yang berumur 4,5 dan 6 tahun . Pendaftaran boleh dibuat melalui guru Pasti Puan Rajeah atau setiausaha Pasti. Sila daftar awal kerana tempat adalah terhad.

3. Anda yang dahagakan ilmu agama boleh bersama-sama kami di Pusat tarbiah PAS Caw. Chabau di Sempang Bekoh pada hari-hari kulaih yang ditetapkan. Antara ilmu-ilmu yang  boleh dipelajari iaitu ilmu hadith/AlQuran,Tauhid,fekah,serta tasauf. Jadilah masyarakat yang berpengetahuan dan beramal kerana Allah

 

Dapatkan Maklumat Di Sini 2

LAMAN PILIHAN PASCHABAU.NET

teamdsyifajasin.blogspot.com

PEMIMPIN KAMI

SILA SEMAK DAFTAR PEMILIH ANDA DI SINI

http://daftarj.spr.gov.my/daftarj/


Copyright © 2018 . Hakcipta Terpelihara.
Joomla! ia adalah Perisian Percuma di bawah GNU/GPL License.