PAS akan umum calon pada 27 Mei PDF Cetak E-mail
  
Rabu, 25 Mei 2016 08:33KUALA LUMPUR: PAS bakal mengumumkan calon bagi kedua-dua Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar dan Kuala Kangsar pada 27 Mei ini.

Naib Presiden PAS, Idris Ahmad berkata pengumuman tersebut akan dilakukan di kawasan parlimen masing-masing.

"Kita umumkan identiti calon pada Jumaat ini dan lokasinya pula akan diumumkan kemudian," kata Idris ketika ditemui di Lobi Parlimen.

Hari penamaan calon bagi kedua-dua PRK telah ditetapkan pada 5 Jun.

Pengundian awal akan dilakukan pada 14 Jun manakala hari undian adalah pada 18 Jun.

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang baru-baru ini berkata PAS tetap dengan pendiriannya untuk meletakkan calon untuk bertanding pada kedua-dua PRK.

Pakatan Harapan sehingga kini masih belum menentukan parti serta calon yang akan bertanding bagi kedua-dua PRK tersebut. - Astro

 
'Road to PRK S/Besar-K/Kangsar', PAS Menang Jika 3 Penjuru-Dr Zuhdi PDF Cetak E-mail
  
Rabu, 25 Mei 2016 08:27
Post Pic
SHAH ALAM: Kajian dilakukan Pusat Penyelidikan PAS (PPP) mendapati pertandingan tiga penjuru di pilihan raya kecil (PRK) Sungai Besar dan Kuala Kangsar akan memberikan kelebihan kepada PAS, kata pengarahnya, Dr Mohd Zuhdi Marzuki.

"Menurut simulasi yang PPP buat, pertandingan tiga penjuru lebih membuka peluang kepada PAS untuk menang," katanya kepada?Antarapos.

Beliau merujuk kepada pertandingan di antara Barisan Nasional (BN), PAS dan Pakatan Harapan (PH) di kedua-dua kerusi Parlimen berkenaan.

PAS, ujarnya, tidak akan membuat pusingan-U atau memberi muka kepada Pakatan Harapan sebagaimana yang sudah dinyatakan oleh presiden parti, Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

"PAS bukan komponen PH, jadi tiada keperluan untuk berbincang dengan PH, apalagi tunduk kepada desakan PH," ujarnya.

PKR pada ketika ini berkata akan meneruskan rundingan dengan parti-parti pembangkang termasuk PAS dan PAN, memandangkan parti serpihan itu juga berhasrat untuk meletakkan calon mereka.

Setakat ini Pakatan Harapan masih belum memuktamadkan calon untuk kedua-dua kerusi berkenaan.

PAS sehingga kini konsisten dengan pendirian untuk mempertahankan kerusi Sungai Besar dan Kuala Kangsar memandangkan kedua-duanya adalah kerusi tradisi yang ditandingi pada pilihan raya umum lalu.

Malah PAS pada malam esok akan mengadakan ceramah perdana 'Road to PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar - Beristiqamah hingga Kemenangan' yang sekali gus memperlihatkan tekad parti itu untuk terus mempertahankan kedua-dua kerusi walaupun menerima asakan Pakatan Harapan agar berkompromi. (Antarapos)
 
'Tafsir A-Quran Bekas MB Terengganu' PDF Cetak E-mail
  
Jumaat, 13 Mei 2016 09:58


Catatan Santai Ibnu Hasyim

MANA ada pemimpin politik di Malaysia yang habis mengajar tafsir kepada orang-orang kampung sehingga khatam sebuah Al-Quran? Apa lagi pemimpin itu pernah menjadi Menteri atau Menteri Besar sebuah negeri, kecuali pemimpin-pemimpin PAS?


Contohnya ialah Allahyarham Tuan Guru Hj Nik Abdul Aziz bekas MB Kelantan dan bekas MB Terengganu Tuan Guru Hj Abdul Hadi Awang. Katakan kalau tafsir-tafsir mereka itu siap dibukukan sepenuhnya, mungkin tafsir itu akan menjadi tafsir pertama di dunia ditulis oleh seorang pemimpin politik atau Menteri Besar bagi sesebuah negeri!


Presiden PAS sebelumnya, Allahyarham Tuan Hj Yusuf Ar-Rawa dan Allahyarham Ustaz Fadzil Muhammad Nor juga ada mengajar tafsir, tetapi belum sempat siap dan dibukukan, mereka sudah meninggal dunia. Kecuali Hj Yusuf Rawa menjadi penulis tafsir Juz Amma pertama dalam bahasa Melayu di Malaysia, yang diterbitkan oleh penerbit Hj Muhammad Nordin Ar-rawi, Pulau Pinang.

Baca Lagi...
 
Jentera tempatan lonjak kemenangan PAS PDF Cetak E-mail
  
Rabu, 04 Mei 2016 20:27

KUCHING: Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menaruh keyakinan tinggi bahawa penerimaan rakyat terhadap PAS bakal meraih kemenangan pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak ke-11.?

Ini kerana, katanya pada pilihan raya kali ini PAS mempunyai ramai petugas parti dalam kalangan anak tempatan.
Menurutnya, gerak kerja kempen jentera pilihan raya parti berjalan dengan baik serta menunjukkan perkembangan positif rakyat.??Malam ini kami mendengar laporan terakhir daripada Jawatankuasa Induk Pilihan Raya Negeri (PRN) ke-11 Sarawak. Persiapan terakhir sebelum pilihan raya pada hari Sabtu, 7 Mei ini.?


Dari segi gerak kerja jentera pilihan raya dan perjalanan kempen parti, Alhamdulillah berjalan dengan baik dan perkembangan sangat positif.Ini kerana, kita telah kali ketiga pilihan raya di Sarawak ini. Kita dapati kita telah mencapai kemajuan lebih daripada pilihan raya yang lalu.

Terakhir dikemaskini ( Rabu, 04 Mei 2016 20:29 )
Baca Lagi...
 
Saingan sebenar PAS di Sarawak hanya dengan BN PDF Cetak E-mail
  
Rabu, 04 Mei 2016 20:25

PAS mempunyai peluang kemenangan di Sarawak termasuk di DUN yang mempunyai komposisi pengundi Iban dan Cina yang ramai, kata Pengarah Jentera Operasi PAS bagi pilihan raya negeri Sarawak, Dr Wan Nik Wan Yussuf.

Katanya, PAS meletakkan harapan tinggi untuk melahirkan anak sulung terutama di DUN yang pernah ditandinginya seperti DUN Beting Maro, Sebuyau dan Sadong Jaya.

"Hasil perkembangan politik terkini melibatkan masyarakat Iban dan Cina, nampaknya kempen PAS turut diterima baik seperti di Pujut, Lambir dan Samalaju.

"Maka harapannya PAS akan membuat kejutan di DUN ini," katanya dalam satu temubual disiarkanHarakahdaily hari ini.

Baca Lagi...
 
Apa Perlu Kerjasama Parti Amanah dengan PAS Kelantan PDF Cetak E-mail
  
Rabu, 04 Mei 2016 09:16

1. Pemuda PAS Kelantan merasa hairan dan pelik dengan kenyataan demi kenyataan yang dikeluarkan oleh Pengerusi Parti Amanah Negara (Amanah) Kelantan berhubung cadangan mereka untuk berunding dan bekerjasama dengan PAS kerana "Rela PAS Kekal" di Kelantan termasuklah juga mencadangkan Nik Omar sebagai MB Negeri Kelantan yang akan datang.

2. Jika pada awal dahulu mereka pernah menyebut bahawa Kelantan tidak akan "diusik" dan diganggu oleh Parti Amanah sewaktu awal-awal Amanah dilancarkan di negeri ini. Selang beberapa ketika Amanah mengumumkan pula bahawa mereka bersedia menggantikan PAS di Kelantan sebagai kerajaan. Dan selepas hampir setahun kewujudan parti serpihan ini, mereka membuat "pusingan U" yang memeningkan ahli mereka sendiri dengan menyatakan kesediaan mereka untuk bekerjasama dengan PAS.

3. Apalah untungnya bekerjasama dengan parti yang disebut oleh Pengerusi Amanah Kelantan ini sebagai sebuah parti yang cukup rosak hingga sudah tidak boleh dibaiki lagi ( beyond repair). Dan apa perlunya parti tuan yang mulus itu mahu berbincang dengan parti kami yang tuan tuduh sudah bekerjasama dengan UMNO, menjadi penasihat kepada UMNO dan parti yang tidak "mahu sumbat gol".

4. Kenyataan yang menyebut bahawa ahli-ahli bawahan pening dengan setiap tindakan dan perkataan serta perbuatan Tuan Guru Presiden juga amat tidak tepat. Para ahli yang istiqamah dan jelas dengan hala tuju perjuangan sudah pasti akan memahami dengan setiap strategi yang dimainkan oleh kepimpinan tertinggi parti. Hanya golongan yang sengaja tidak mahu faham dan bertindak mengikut emosi sahaja yang menimbulkan keraguan dan perasaan was-was kepada pimpinan utama parti. Itupun mereka telah keluar dan menubuhkan parti baru yang diyakini mereka mampu membawa aspirasi kumpulan mereka.

Baca Lagi...
 
Bekas ADUN DAP Bantu Kempen PAS Di Kawasan Cina PDF Cetak E-mail
  
Rabu, 04 Mei 2016 09:05
MIRI: Bekas Ahli DAP Perak dan ADUN Bercham, Sum Cheok Leng tiba di Miri hari ini bagi membantu kempen PAS yang merupakan kawasan majoriti Cina.

Beliau berkata, hanya wakil rakyat PAS sahaja yang dapat membawa suara rakyat dalam Dewan Undangan Negeri.

??Saya datang dari Perak untuk sokong PAS bertanding di kawasan Cina. Selepas diwakili Roket (DAP) dan SUPP, (keadaan) ada berubah?
??Kini hanya tinggal PAS yang mampu bawa isu rakyat. Saya gesa pengundi di sini sokong dua calon ini,?? katanya dalam sidang media hari ini.

Beliau merujuk kepada calon Pujut, Jofri Jaraeei dan calon Lambir, Arif Paijo yang turut hadir bersama beliau dalam sidang media itu.

??Ini (bawa suara rakyat) bukan kerja mudah. Macam Roket sebelum ini, di luar atau dalam Dewan, lepas cakap mereka balik tidur??Hanya tahu main isu sahaja,?? katanya.

Beliau juga memaklumkan akan menyertai kempen PAS selepas ini terutama di kawasan masyarakat Cina. Cheok Leng umum keluar DAP dan menyertai Dewan Himpunan Penyokong PAS (DHPP) pada Ogos tahun lalu.

Antara sebab yang dinyatakannya ketika itu adalah PAS menjadi pentas terbarunya untuk berkhidmat kepada rakyat, selepas tidak dicalonkan semula dalam PRU 2013. Cheok Leng yang mendakwa menganggotai DAP selama 44 tahun itu turut mengambil kesempatan menyerang bekas partinya itu.

??Dasar DAP adalah sosial demokratik, jaga keadilan dan kesaksamaan. Tetapi dalam parti ia tidak wujud.
??(Sebelum ini) Mereka tolak saya. Tetapi selepas keluar DAP dan masuk PAS, mereka serang saya pula. Saya tidak mahu cakap tentang DAP lagi. Saya ahli PAS sekarang,?? katanya lagi.
 
Ustaz Norazli Musa menang kes saman PDF Cetak E-mail
  
Selasa, 19 April 2016 20:37KEPUTUSAN Perbicaraan Kes Saman Fitnah Ustaz Norazli Musa Presiden Geng Ustaz terhadap Ahmad Syihan Ismail di Mahkamah Seksyen Kota Bahru Kelantan hari ini 19 April 2016.

Ustaz Norazli Musa diwakili oleh peguam Tetuan Srihana dan Partners.

Mahkamah mendapati bahawa pihak defendan telah menerbitkan kata-kata fitnah dalam facebook beliau iaitu "cermah di Jelai semalam Norazli Taliban kata sape Keluar Jamaah Islam ( PAS ) jatuh kafir " yang tidak pernah disebut oleh Ustaz Norazli Musa dalam ceramah beliau.

Terbitan kata-kata fitnah itu telah menyebabkan persendaan dan cemuhan masyarakat umum terhadap plaintif Ustaz Norazli Musa yang tidak pernah menyebut hal berkaitan.

Mahkamah telah memutuskan dan membenarkan tuntutan dan memberikan gantirugi am serta teladan sebanyak RM50 ribu beserta kos perbicaraan RM4,450 dan juga defendan dikehendaki membuat permohonan maaf.

Kami Geng Ustaz mengucapkan kesyukuran kehadrat Ilahi atas keputusan ini dan pihak kami menganggap ini adalah satu kemenangan moral kepada Ustaz Norazli Musa dan juga Geng Ustaz.

Terima kasih daripada pihak Geng Ustaz ucapkan kepada pihak peguam yang bertungkus lumus bagi mewakili Ustaz Norazli Musa dan juga kepada sekalian para pimpinan Geng Ustaz yang senantiasa memberi sokongan padu kepada Presiden Geng Ustaz.

Dan tidak dilupakan juga kepada penyokong dan pendokong Geng Ustaz yang tidak henti-henti mendoakan agar ditunjukkan kebenaran.

Semoga Allah menetapkan kita atas kebenaran dan melenyapkan kebatilan.

 
PETAKA MENOLAK SYARIAT ALLAH PDF Cetak E-mail
  
Jumaat, 08 April 2016 22:11

Dalam pandangan Islam, kewajiban seorang pemimpin adalah memastikan bahwa syariat Allah ditegakkan dalam kehidupan berbangsa dan bernegara. Karena itu, syarat utama menjadi pemimpin negara adalah agamanya, akhlak serta kecakapannya menyelenggarakan kekuasaan negara, bukan berdasarkan etnis atau kapasitas intelektualnya. Itu pula sebabnya, Islam mengharamkan kaum Muslimin memilih orang kafir sebagai kepala negara. Negara merupakan sarana untuk merealisasikan aturan Allah yang terdapat dalam Qur??an dan sunah Nabi?Shallahu alaihi wa sallam, dalam segala aspek kehidupan.

Namun tujuan inilah yang selalu ditentang orang kafir, dulu, sekarang, dan yang akan datang. Mereka tidak menginginkan negara menjadi fasilitas menegakan hukum Allah. Sebaliknya, mereka menggunakan negara sebagai alat melaksanakan program kekafiran, menentang ajaran agama yang dibawa oleh para utusan Allah, sebagaimana firman Allah?Subhanahu wa Ta??ala:

Baca Lagi...
 
<< Mula < Sblm 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Seterusnya > Tamat >>


Daftar MasukPengunjung Online sekarang

Kami ada 62 tetamu online

Pengunjung Sejak 2009

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday385
mod_vvisit_counterYesterday737
mod_vvisit_counterThis week3485
mod_vvisit_counterLast week6394
mod_vvisit_counterThis month20648
mod_vvisit_counterLast month28733
mod_vvisit_counterAll2116277

Online (20 minutes ago): 12
Your IP: 54.156.93.60
,
Now is: 2017-09-21 15:02

Demi MasaInfo PAS Chabau

IKLAN PAS CAWANGAN CHABAU
Korban Kelompok Pas Chabau 2016
GAMBAR HAIWAN KORBAN | RUKUN SEMBELIHAN
Mereka yang ingin menunaikan ibadat korban untuk tahun ini boleh menghubungi Tuan Hj Nordin di Talian 0126270843
korban kelompok tahun ini RM600 satu bahagian.

MADU LEBAH TUALANG ASLI

madu lebah asli

Dapatkan madu lebah tualang asli pada harga yang sangat istimewa. Hubungi 0104373706 untuk dapatkan maklumat lanjut.

Info Ringkas

BANGKIT ISLAM
Ahad, 13 September 2009
LIKE @[112140085517515:274:Dewan Ulamak PAS Pusat]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


KHALID MARSHAL
Ahad, 13 September 2009

 

Foto
Suka


UNDILAH PAS
Isnin, 14 September 2009

Selamat mengundi PAS! Pesanan daripada team Markaz FB!


HIMPUNAN RAKYAT
Selasa, 17 Mei 2011

Sharoni Selamat's photo.

LANTAKLAH NAIK BANYAK MANA PUN !!

 


ubah
Selasa, 17 Mei 2011

Foto


PEMIMPIN YANG DISANJUNGI
Selasa, 17 Mei 2011

 


kami ahli pas
Selasa, 17 Mei 2011
Ingat Pesan Ini..ini kalilah

apa kata pemimpin
Rabu, 18 Mei 2011


bangga jadi pemuda pas
Ahad, 03 Julai 2011


Aku BANGGA jadi PEMUDA PAS

DAFTARLAH SEGERA SEBAGAI AHLI PAS CAWANGAN CHABAU


video hari iniGet the Flash Player to see this player.

PAS CHABAU MAJU !

Maklumat PAS Cawangan Chabau

1. Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti Assyakirin Chabau) ingin membina bangunan tambahan untuk murid-murid 4 tahun untuk sesi 2015. Oleh yang demikian anda yang ingin menyumbang boleh memberi sumbangan melalui guru pasti,setiausaha atau pengerusi Pasti Tuan Haji Shamsudin. Semoga sumbangan anda diberkati Allah.

2. Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI Assyakirin Chabau) kini membuka pendaftaran sesi pembelajan 2014 kepada orang ramai untuk anak-anak yang berumur 4,5 dan 6 tahun . Pendaftaran boleh dibuat melalui guru Pasti Puan Rajeah atau setiausaha Pasti. Sila daftar awal kerana tempat adalah terhad.

3. Anda yang dahagakan ilmu agama boleh bersama-sama kami di Pusat tarbiah PAS Caw. Chabau di Sempang Bekoh pada hari-hari kulaih yang ditetapkan. Antara ilmu-ilmu yang  boleh dipelajari iaitu ilmu hadith/AlQuran,Tauhid,fekah,serta tasauf. Jadilah masyarakat yang berpengetahuan dan beramal kerana Allah

 

Dapatkan Maklumat Di Sini 2

LAMAN PILIHAN PASCHABAU.NET

teamdsyifajasin.blogspot.com

PEMIMPIN KAMI

SILA SEMAK DAFTAR PEMILIH ANDA DI SINI

http://daftarj.spr.gov.my/daftarj/


Copyright © 2017 . Hakcipta Terpelihara.
Joomla! ia adalah Perisian Percuma di bawah GNU/GPL License.