RUU 355 untuk Islam bukan untuk PAS PDF Cetak E-mail
  
Selasa, 18 Oktober 2016 12:43Assalamualaikum,  Saya sokong kenyataan Mursyidul PAS bahawa PAS tak rugi apa apa kalau RUU ditolak.Kejayaan membentangnya di parlimen sudahpun dikira kejayaan bagi PAS yang bersungguh sungguh mengikut kemampuan dan saluran yang ada untuk memartabatkan hukum Allah.RUU 355 yang dibentangkan di parlimen bukan untuk PAS tetapi untuk Islam dan orang orang Islam seluruhnya.Ianya sudah melampaui parti parit politik, jadi sebarang pendirian bersama oleh mana mana parti untuk menolak RUU 355  tidak seharusnya diikuti oleh mana mana MP yang beragama Islam.

Yang perlu sebagai seorang Islam, MP yang beragama Islam mesti menyokong RUU 355 selaras dengan fatwa mufti wilayah dan seruan mufti Perak agar semua MP beragama Islam mengundi menyokong bukan menentang.

Oleh itu mana mana MP Islam yang mengundi menentang RUU 355 atas alasan itu pendirian parti masing masing maka dengan jelas mereka sebenarnya menjual agama sendiri dengan alasan patuh kepada keputusan parti sebabnya mana satu yang lebih patut dipatuhi parti atau agama?

Dari itu, ujian sebenar kepada keyakinan atau iman para MP akan diadakan ketika pengundian RUU 355 dijalankan, sama samalah kita tunggu.

"

 
Hubungan Husam Tok Guru Nik Aziz Tidak Rapat Sehingga Akhir Hayat Tok Guru - Jawab PAS PDF Cetak E-mail
  
Selasa, 18 Oktober 2016 12:40Cukuplah jaja nama Nik Aziz, kata bekas setiausaha kepada Husam

PETALING JAYA: Tindakan Datuk Husam Musa menjaja nama Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dalam kempen politik Amanah adalah tidak wajar kerana hubungan mereka renggang hingga ke akhir hayat tokoh PAS itu.

Demikian kata bekas setiausaha akhbar kepada bekas menteri besar Kelantan, Ahmad Fadli Shaari. Beliau menjawab ceramah Husam semalam yang berkata Nik Aziz berpesan ahli PAS harus sertai perhimpunan Bersih.

Bersih 2.0 akan mengadakan tunjuk perasaan Bersih 5 di ibu negara pada 19 November depan. PAS mengumumkan pihaknya tidak akan sertai tunjuk perasaan kali ini.

“Saya minta Datuk Husam berhenti menggunakan nama tok guru (Nik Aziz),” kata Fadli ketika dihubungi FMT.

“Beliau pun tahu bahawa hubungan beliau tidaklah rapat dengan tok guru sehingga ke akhir hayat khususnya selepas PRU-13 dan saya minta beliau tidak menipu diri sendiri.”

Persepsi umumnya melihat Husam anak didik Nik Aziz. Sebelum ini, Husam mendakwa Nik Aziz akan mengikut jejaknya menyertai Amanah sekiranya masih hidup.

Amanah dibentuk oleh pemimpin PAS yang dikecewakan dalam pemilihan kepimpinan parti Islam tahun lepas.

Sebelum ini, ahli keluarga Nik Aziz turut meminta Husam untuk tidak menggunakan nama tokoh PAS itu dalam kempen politik Amanah kerana beliau sudah meninggal dunia.

“Saya minta Husam jangan guna nama abang saya untuk berkempen. Saya tak izinkan dan semua adik-beradik, anak tok guru sendiri tak setuju Husam guna nama allahyarham,” kata Nik Din Nik Mat.

 
PAS tak rugi jika Akta 355 ditolak - Hashim Jasin PDF Cetak E-mail
  
Isnin, 17 Oktober 2016 09:35

KANGAR: PAS secara terbuka menyatakan bahawa parti itu tidak akan kerugian sekiranya Rang Undang-undang (RUU) Akta 355 yang dibawa oleh Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang di Dewan Rakyat minggu depan ditolak oleh Ahli-ahli Parlimen.

Jelas Mursyidul Amnya, Hashim Jasin, adalah satu kejayaan  apabila parti itu akhirnya berjaya membentangkan cadangan bagi meminda Akta 355 setelah tiga kali percubaan sebelum ini menemui kegagalan.
"Dalam dua keadaan ini PAS tidak rugi apa pun. Diterima (Akta 355) pun kita untung, di tolak pun kita untung. Itu tafsirah kepada politik matang (yang di bawa PAS)," katanya kepada Antarapos mengenai perbentangan pindaan berkenaan oleh Hadi pada sidang Dewan Rakyat sebelum ini.
Hashim berkata adalah menjadi kewajipan PAS untuk cuba melaksanakan akta berkenaan, namun tidak dapat berbuat apa-apa sekiranya terdapat halangan dan penolakan ke arah usaha tersebut.
Baca Lagi...
 
Pas minta Umno nilai kerjasama dengan MCA PDF Cetak E-mail
  
Isnin, 17 Oktober 2016 09:08Ketua Penerangan Pemuda Pas, Ahmad Fadhli Shaari berkata, Umno perlu menilai semula kerjasama dengan MCA jika benar parti komponen BN itu menolak untuk menyokong pindaan RUU Akta 355 di Parlimen.
Beliau berkata, tindakan tersebut menunjukkan Umno gagal mendidik parti komponen mereka untuk menghormati agama Islam sehingga boleh campur tangan dalam urusan agama orang lain.“Akta 355 ini jelas sekali tidak libatkan orang bukan Islam. MCA pula secara terangan cuba campur tangan dan menentang perubahan dan pindaan akta ini. Sedangkan mereka sedar ia tidak melibatkan mereka.

“Ini buktikan kegagalan Umno didik mereka hormat hak umat Islam untuk bebas melakukan suruhan agama di negara ini."Namun begitu, saya juga masih belum yakin sepenuhnya MCA akan menentang pindaan ini kerana nasib politik mereka bergantung pada Umno,” kata Ahmad Fadhli , memetik laporan Sinar Harian Online.

Baca Lagi...
 
RUU 355: Musuh Tidak Akan Berdiam -Tuan Ibrahim Tuan Man PDF Cetak E-mail
  
Isnin, 17 Oktober 2016 09:04

MELAKA: Berdamai, berkompromi mahupun bekerjasama adalah tindakan yang diharuskan oleh syarak selagimana tidak merampas hak Allah dengan tmenghalalkan perkara haram dan mengharamkan perkara halal, sebab ini hak Allah SWT.

Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menegaskan, tumbangnya sistem Khilafah Islam menimbulkan bahaya iaitu tercabutnya akar umbi sistem Islam, lalu manusia menukar kepada sistem ciptaan mereka.

Katanya, manusia mencipta sistem kapitalis, sosialis, komunis, demokrasi dan lainnya dengan mencabut Tuhan dari sistem kehidupan antaranya pendidikan hingga segala dipelajari tidak ada Allah, lalu bangkitlah manusia dan pemerintah yang mendakwa dirinya sebagai Tuhan.

“Bila berakhir sistem Khilafah Islam, berakhir sama sistem politik Islam, berakhirnya suatu sistem syumul, yang mengembalikan manusia kepada ketentuan Allah Taala dalam urusan tadbiran-Nya. Sebab itu paksi kepada seluruh perjuangan Islam ialah akidah.

Terakhir dikemaskini ( Isnin, 17 Oktober 2016 09:15 )
Baca Lagi...
 
Berdakwah hingga akhir hayat PDF Cetak E-mail
  
Rabu, 21 September 2016 11:35

“SESUNGGUHNYA Allahyarham merupakan tokoh yang mempunyai pendirian yang jelas dalam ilmu, tegas, cintakan Islam serta mendalam ilmunya. Mempunyai kefahaman yang tinggi ketika mana ramai orang kabur dan keliru dalam tindakan. Cintakan perpaduan dan mempunyai impian untuk melihat Islam dijunjung tinggi di tanah air.”

itulah ulasan Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Zulkifli Mohamad Al-Bakri berikutan kembalinya Mursyidul Am Pas, Datuk Dr.Haron Din ke rahmatullah kelmarin. Apa yang dikatakan oleh Zulkifli adalah gambaran tepat keperibadian, ketokohan dan perjuangan Allahyarham Haron - seorang ulama yang dihormati oleh kawan dan lawan.

Meneliti satu demi satu catatan perjalanan kehidupan Allahyarham sejak kecil, tidak keterlaluan kalau dikatakan Allahyarham adalah insan yang dilahirkan untuk menjadi pejuang Islam. Namun perjuangan yang dirintis dengan matlamat syariat Islam dilakukan secara berhemah. Biarpun tegas dan istiqamah dalam perjuangan berkenaan namun beliau sentiasa menjaga adab dan akhlak yang digariskan oleh Islam. Allahyarham tidak pernah menjatuh hukum kepada sesiapa apatah mencela dan memaki hamun orang lain.

Baca Lagi...
 
Allahyarham Dr Haron Din Dialog Dengan Bukan Islam.. PDF Cetak E-mail
  
Rabu, 21 September 2016 11:27LELAKI India berbadan tegap itu menghempaskan dirinya ke atas sofa di ruang tamu rumahnya di Petaling Jaya. Hari ini, dia rasa terlalu letih. Pelanggan yang datang ke bank tempatnya bekerja hari ini, luar biasa ramainya. Dia cuma sempat berhenti rehat sewaktu makan tengah hari sahaja. Selepas itu, dia kembali sibuk melayan pelanggan sehinggalah habis waktu pejabat.

Lelaki itu menghidupkan TV 29 inci yang baru dibelinya tidak sampai dua bulan dengan remote yang berada di tangannya. Ditukarnya satu per satu siaran televisyen, TV3, TV2, semuanya sama. Tidak ada apa yang menarik. Bosan!. Dia menukar pula kepada siaran TV1.

Baca Lagi...
 
Amanah Tawan K'tan? Strategi Lapuk PDF Cetak E-mail
  
Rabu, 21 September 2016 08:56

Pengurus Besar Institut Kajian Strategik Islam Malaysia, Dr Mohd Fauzi Shaffie berkata, cara berpolitik Datuk Husam Musa dan Datuk Wan Rahim Abdullah juga sudah lapuk dan tidak diterima pengundi.


"Awal 80-an hingga awal 90-an dulu saya pernah aktif dalam Pas dan cukup masak dengan cara berpolitik Husam dan Wan Rahim, khususnya di Kelantan, nampaknya cara dan pendekatan mereka masih sama sedangkan zaman telah berubah.

"Politik cuba memperbodohkan rakyat seperti menyatakan 10 wakil rakyat Pas akan menyertai Amanah tetapi kemudiannya menyatakan yang dimaksudkan ialah nilai seorang wakil rakyat Amanah sama dengan nilai 10 wakil rakyat Pas, sudah lapuk.

"Begitu juga politik mewarwarkan kononnya ramai pemimpin dan ahli Pas akan menyertai Amanah sedangkan hakikatnya jumlah yang berbuat demikian tidak seperti digambarkan juga tidak akan membawa Amanah ke mana,” katanya kepada Sinar Harian.

Fauzi berkata mengulas mengenai Majlis Perisytiharan bekas ahli Pas yang menyertai Amanah membabitkan Husam dan Wan Rahim di Salor, baru-baru ini.
Menurutnya, amat pelik apabila pemimpin Amanah mengumumkan kononnya nama-nama tertentu sudah menyertai Amanah sedangkan tuan punya badan sendiri tidak kelihatan dalam majlis tersebut.

Begitu juga dengan bangunan tertentu yang diberikan nama Wisma Tok Guru yang memberi gambaran pemimpin Amanah tiada kekuatan sendiri dan terpaksa meminjam nama Tok Guru untuk bernyawa.

“Semua ini memberi gambaran bahawa Amanah hanya indah khabar dari rupa dan tidak mempunyai kekuatan yang diperlukan untuk membolehkan ia menang di Kelantan dalam PRU14.

“Barisan kepimpinan Amanah Kelantan juga bermasalah, tidak hairanlah jika jumlah ahlinya terlalu sedikit bagi sebuah parti politik yang berhajat memenangi pilihan raya walau telah setahun Amanah ditubuhkan.

"Husam dan Wan Rahim adalah pemimpin yang diseliputi kontroversi, mereka mempunyai agenda peribadi tertentu maka pemimpin lain yang tidak selari dengan mereka tentu saja akan diketepikan,” katanya.

Menurutnya, bagaimana sebuah parti baru boleh mendapat kepercayaan rakyat jika awal-awal lagi telah berlaku krisis kepimpinan,  tambahan pula dengan kewujudan pemimpin tertentu yang dipercayai penganut fahaman Syiah.

“Ia menyebabkan makin sukar untuk Amanah diterima rakyat Kelantan yang berpegang kuat kepada ajaran agama.

"Sebab itu kita berharap pemimpin Amanah akan kembali mengikuti jalur Islam sebenar dan tidak membiarkan diri dipergunakan oleh golongan yang tidak menerima Islam seperti DAP,” katanya. (IH)
 
SAMBUTAN HARI RAYA DI PASTI ASSYAKIRIN CHABAU MERIAH PDF Cetak E-mail
  
Sabtu, 16 Julai 2016 23:09
Pusat Asuhan Tunas Islam Assyakirin Chabau telah mengadakan sambutan Hari Raya pada Jumaat lepas. Murid-murid Pasti seramai 63 orang tersebut bergitu gembira dangan jamuan dan duit raya yang disediakan. Pihak pengurusan pasti mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua pihak terutapa para guru dan juga ibubapa yang memberikan kerjasama meraikan murid Pasti.
Terakhir dikemaskini ( Sabtu, 16 Julai 2016 23:12 )
 
<< Mula < Sblm 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Seterusnya > Tamat >>


Daftar MasukPengunjung Online sekarang

Kami ada 34 tetamu online

Pengunjung Sejak 2009

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday79
mod_vvisit_counterYesterday1160
mod_vvisit_counterThis week2621
mod_vvisit_counterLast week10530
mod_vvisit_counterThis month34617
mod_vvisit_counterLast month30964
mod_vvisit_counterAll2428669

Online (20 minutes ago): 11
Your IP: 54.196.31.117
,
Now is: 2018-07-24 01:43

Demi MasaInfo PAS Chabau

IKLAN PAS CAWANGAN CHABAU
Korban Kelompok Pas Chabau 2016
GAMBAR HAIWAN KORBAN | RUKUN SEMBELIHAN
Mereka yang ingin menunaikan ibadat korban untuk tahun ini boleh menghubungi Tuan Hj Nordin di Talian 0126270843
korban kelompok tahun ini RM600 satu bahagian.

MADU LEBAH TUALANG ASLI

madu lebah asli

Dapatkan madu lebah tualang asli pada harga yang sangat istimewa. Hubungi 0104373706 untuk dapatkan maklumat lanjut.

Info Ringkas

BANGKIT ISLAM
Ahad, 13 September 2009
LIKE @[112140085517515:274:Dewan Ulamak PAS Pusat]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


KHALID MARSHAL
Ahad, 13 September 2009

 

Foto
Suka


UNDILAH PAS
Isnin, 14 September 2009

Selamat mengundi PAS! Pesanan daripada team Markaz FB!


HIMPUNAN RAKYAT
Selasa, 17 Mei 2011

Sharoni Selamat's photo.

LANTAKLAH NAIK BANYAK MANA PUN !!

 


ubah
Selasa, 17 Mei 2011

Foto


PEMIMPIN YANG DISANJUNGI
Selasa, 17 Mei 2011

 


kami ahli pas
Selasa, 17 Mei 2011
Ingat Pesan Ini..ini kalilah

apa kata pemimpin
Rabu, 18 Mei 2011


bangga jadi pemuda pas
Ahad, 03 Julai 2011


Aku BANGGA jadi PEMUDA PAS

DAFTARLAH SEGERA SEBAGAI AHLI PAS CAWANGAN CHABAU


video hari iniGet the Flash Player to see this player.

PAS CHABAU MAJU !

Maklumat PAS Cawangan Chabau

1. Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti Assyakirin Chabau) ingin membina bangunan tambahan untuk murid-murid 4 tahun untuk sesi 2015. Oleh yang demikian anda yang ingin menyumbang boleh memberi sumbangan melalui guru pasti,setiausaha atau pengerusi Pasti Tuan Haji Shamsudin. Semoga sumbangan anda diberkati Allah.

2. Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI Assyakirin Chabau) kini membuka pendaftaran sesi pembelajan 2014 kepada orang ramai untuk anak-anak yang berumur 4,5 dan 6 tahun . Pendaftaran boleh dibuat melalui guru Pasti Puan Rajeah atau setiausaha Pasti. Sila daftar awal kerana tempat adalah terhad.

3. Anda yang dahagakan ilmu agama boleh bersama-sama kami di Pusat tarbiah PAS Caw. Chabau di Sempang Bekoh pada hari-hari kulaih yang ditetapkan. Antara ilmu-ilmu yang  boleh dipelajari iaitu ilmu hadith/AlQuran,Tauhid,fekah,serta tasauf. Jadilah masyarakat yang berpengetahuan dan beramal kerana Allah

 

Dapatkan Maklumat Di Sini 2

LAMAN PILIHAN PASCHABAU.NET

teamdsyifajasin.blogspot.com

PEMIMPIN KAMI

SILA SEMAK DAFTAR PEMILIH ANDA DI SINI

http://daftarj.spr.gov.my/daftarj/


Copyright © 2018 . Hakcipta Terpelihara.
Joomla! ia adalah Perisian Percuma di bawah GNU/GPL License.