Jika terbinanya Terusan Segenting Kra, apa kesan terhadap Malaysia? PDF Cetak E-mail
  
Rabu, 04 Oktober 2017 09:46

Geopolitik semakin panas, perlumbaan kuasa besar melebarkan pengaruh politik, ekonomi dan ketenteraan makin mencemaskan landskap dunia. Idea terusan Segenting Kra yang sepi sejak 300 tahun yang lalu kembali disuarakan. Bagaimana kesannya terhadap Malaysia... baca artikel dibawah ini, pandangan seorang ahli akademik..

RAMAI yang menyangka bahawa Singapura akan rugi besar jika Terusan Kra dibina di Thailand.  Namun sebenarnya kita yang jauh lebih terancam berbanding Singapura sekiranya rancangan itu menjadi kenyataan.

Berbeza dengan Singapura yang sudah pun memiliki infrastruktur sedia ada yang mantap dan beberapa ‘pelanggan tetap’ kerana kecanggihan dan kemampuan mereka, Malaysia sebaliknya mempunyai banyak projek gergasi yang masih dalam proses ‘permulaan’ dan ‘belum mantap’.

Perhatikan projek-projek yang menelan hutang besar dan masih dalam proses permulaan berikut beserta infrastruktur sedia ada lain yang mungkin akan turut terjejas:

1. Di Pantai Barat, Port Klang Authority sedang dalam perancangan membina pelabuhan baharu bersaiz 25 kali ganda lebih besar daripada Pulau Sentosa di Singapura bernilai RM200 juta di Pulau Carey yang berhampiran dengan Pelabuhan Klang sedia ada.

Baca Lagi...
 
INSIDEN MENGGEMPARKAN MELANDA ISRAEL KETIKA ARIEL SHARON MAHU DIKEBUMIKAN PDF Cetak E-mail
  
Rabu, 04 Oktober 2017 09:42

Satu gempa bumi menggegarkan wilayah utara negara haram Israel ketika bekas Perdana Menteri Ariel Sharon mahu dikebumikan di selatan Israel.

Ketika orang-orang kenamaan dari seluruh dunia memberi penghormatan terakhir kepada salah sorang daripada pemimpin pengasas negara haram Israel, penduduk di utara Galilee mengatakan mereka merasakan gempa bumi pada tengah hari itu.

Mengesahkan kejadian tersebut, Israel Geophysical Institute melaporkan gempa bumi memang berlaku dengan kekuatan 3.5 skala Richter.

Itulah kejadian buruk yang berlaku pada hari pengebumian bekas pemimpin Israel itu.

Pernah bersumpah tidak mahu biarkan bayi Palestin hidup

(Foto:hangthebankers.com)

Baca Lagi...
 
Apa ‘Negatifnya’ Program Fastaqim 2.0? PDF Cetak E-mail
  
Rabu, 04 Oktober 2017 09:26

Sudah lama saya menahan diri untuk tidak respons kepada komen dan tohmahan serta fitnah yg dilemparkan kepada PAS yang saya yakin sebagai satu-satunya wadah perjuangan Islam atas ‘platform’ parti politik dalam negara ini yang sama-sama kita cintai. Saya fikir kerja menjawab seumpama ini hanya padan dijawab oleh ‘geng-geng’ nakal pemuda yang ramai sokong PAS sekarang ini. Tetapi memikirkan ‘addinu nasihah’ dan atas dasar sayang kepada kawan-kawan kita, perlu jugak sekali sekala ada penjelasan supaya kita tidak menempah ‘dosa kering’ akibat mainan politik persepsi.

Kebetulan saya duduk dalam jawatankuasa program FASTAQIM 2.0 ini yang memang dirancang daripada awal dibuat di Terengganu. Program-program besar PAS memang diputuskan di tempat yg berlainan menjelang PRU14 termasuk FASTAQIM 1.0 diadakan di Kelantan dua tahun lepas sementara Muktamar PAS Pusat di adakan di Kedah pada tahun ini.

Baca Lagi...
 
Tuan Ibrahim jawab serangan Puad PDF Cetak E-mail
  
Khamis, 06 Julai 2017 17:58Timbalan presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menjawab serangan Ketua Pengarah JASA, Datuk Puad Zarkashi, tetapi tidak menyentuh tindakan Puad menggunakan nama Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang Puad untuk menyerangnya.

Tuan Ibrahim berkata jika Puad begitu yakin tidak ada salah laku dalam 1MDB, kerajaan perlu mendedahkan laporan audit 1MDB.

"Apakah komen dan kesimpulan utama yang dibuat oleh Ketua Audit Negara mengenai audit 1MDB?

"Apakah laporan audit itu berjaya disiapkan dengan semua dokumen yang lengkap?

"Apakah setiap transaksi kewangan 1MDB ke luar negara dapat diperiksa oleh Jabatan Audit Negara dengan pernyataan bank antarabangsa yang melibatkan 1MDB?" tanya Tuan Ibrahim dalam satu kenyataan.

Semalam, Puad mensasarkan Tuan Ibrahim kerana mendesak ditubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja mengenai 1MDB, dengan menegaskan bahawa perkara itu hanyalah satu kes campurtangan asing, seperti yang dihujah oleh Hadi.

Jabatan Kehakiman AS percaya AS$4.5 bilion telah disalahgunakan dari 1MDB, sebahagian daripadanya dikatakan dicuci melalui sistem kewangan AS.

Puad juga mempertahankan langkah untuk tidak mendedahkan laporan ketua audit negara mengenai 1MDB, dengan menyatakan bahawa ia telah dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) dan dirujuk dalam laporan jawatankuasa itu, yang boleh diperolehi umum.

Laporan PAC telah menyatakan bahawa 1MDB gagal mengemukakan dokumen kepada ketua audit, yang bermakna bahawa sejumlah AS$2.173 bilion pembayaran tidak dapat disahkan.

Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi juga telah menolak permohonan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi Bantuan Perundangan Bersama untuk mendapatkan dokumen di luar negara untuk penyiasatan SPRM terhadap 1MDB, yang telah diberhentikan.

Dalam kenyataannya, Tuan Ibrahim juga bertanya sama ada PAC dapat mewawancara ahli perniagaan Pulau Pinang Low Taek Jho, yang didakwa oleh DOJ sebagai dalang dalam skandal 1MDB.

"Mengapa sehingga kini kerajaan Malaysia dan perdana menteri sendiri tidak menfailkan saman terhadap Sarawak Report mahupun Wall Street Journal atas fitnah-fitnah terhadap 1MDB sekiranya ia betul fitnah?

"Semua persoalan di atas adalah pertanyaan biasa yang menjadi persoalan di kalangan rakyat," katanya.

Tuan Ibrahim berkata PAS tidak berhasrat utk menuduh sesiapa terlibat, kerana menurutnya, seseorang itu tidak bersalah sehingga dibuktikan ianya bersalah.

Maka, katanya, jawapan bagi persoalan di atas akan menjernihkan keadaan dan kecelaruan umum.

 
Pendirian Presiden PAS Yang Konsistem Dalam Isu 1MDB PDF Cetak E-mail
  
Isnin, 03 Julai 2017 12:07

Kenyataan Media Setiausaha Akhbar Presiden PAS

PENDIRIAN PRESIDEN PAS YANG KONSISTEN DALAM ISU 1MDB


1. Sehingga kini masih berlegar di media massa, persepsi buruk dengan niat jahat yang dimainkan oleh musuh politik untuk menggambarkan Dato’ Seri Tuan Guru Presiden PAS menyokong bahkan mempertahankan salah urus tadbir 1MDB. Sedangkan umum mengetahui bahawa sudah puluhan tahun, Presiden PAS tegar melawan kezaliman yang zahir atau tersembunyi disebalik wayang kulit yang dipentaskan, tidak kira UMNO-BN atau parti yang sama sifatnya.

2. Bahkan sejarah perlawanan UMNO dan PAS dalam pilihanraya, hanya sekali sahaja PAS tidak menentang UMNO ketika PAS bersama-sama dalam Barisan Nasional (BN), selebihnya 12 kali pilihanraya PAS berlawan dikerusi yang ditandingi UMNO termasuklah PRU14 akan datang. Malahan Tuan Guru Presiden tidak pernah menjadi ahli UMNO, sedangkan sebahagian pimpinan parti pembangkang lain adalah bekas pimpinan dan ahli UMNO.

3. Suka untuk saya menjelaskan kekeliruan yang dimainkan, agar yang gelap dicerahkan, yang cerah tersebar serata alam.

4. Sejak isu 1MDB menggegarkan panggung politik tanah air, Tuan Guru Presiden mengikuti secara dekat dan memandang jauh sama ada tersurat atau tersirat disebalik respon dan tindakan kerajaan atau pembangkang.

5. Pada 9 Mei 2015, Tuan Guru telah memberi respon dan mendesak kerajaan untuk membentangkan hasil bedah siasatan kepada ahli Parlimen dan menyatakan kekecewaan beliau terhadap tindakan kerajaan yang gagal memulihkan kepercayaan rakyat serta menggesa kerajaan mengemukakan penyelesaian yang berkesan.

Baca Lagi...
 
Masuk DAP Memang Tak Jadi Kapir..... Tapi jadi Bodoh PDF Cetak E-mail
  
Isnin, 03 Julai 2017 12:03Aktivis anak muda, Jufazli Shi Ahmad yang merancang untuk mencabar Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman di kerusi Sungai Sibuga pada pilihan raya umum ke-14 nanti menyertai DAP sebagai ahli seumur hidup pada 5 Jun 2017 lalu.

Kemasukkan ke dalam DAP dikatakan ada kaitan dengan penangkapannya pada 9 November 2016 tahun lepas di sebuah pusat beli-belah di Kuala Lumpur dan disiasat kerana memfitnah, menghasut dan kesalahan di bawah Akta Komunikasi dan Multmedia. Dia ditahan sehingga 15 November 2016. DAP dikatakan banyak membantu. Ini kes balas bukti... (PAS sangat lemah dalam hal-hal begini)

Baca Lagi...
 
Laporan The Malaysian Insight satu pembohongan PDF Cetak E-mail
  
Isnin, 03 Julai 2017 11:51Berita karut!

Begitu kenyataan Setiausaha Politik kepada Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berhubung satu laporan daripada portal The Malaysian Insight, dua hari lalu.

Dalam satu kenyataan, Ahmad Samsuri berkata laporan “Hadi lucutkan jawatan, Tuan Ibrahim lantik kembali, adakah Pas dalam masalah?” yang dikeluarkan portal itu berniat jahat dan penuh dengan pembohongan.

“Agaknya kenapakah kita senantiasa mudah ditipu dengan berita jahat – serong penuh pembohongan dari portal ini?

“Ianya boleh menjadi mudah sahaja selepas ini sekiranya kita anggap bahawa apa sahaja yang dilaporkan oleh portal ini kita mesti anggap semuanya berita karut kecuali mereka membawa bukti yang jelas dalam maklumatnya.

“Jika tidak, kita akan diperbodohkan oleh portal sebegini sampai bila-bila kerana etika adalah perkara terakhir dalam senarai mereka,” soal Ahmad Samsuri hari ini.

Dalam laporan berkenaan, Malaysian Insight menulis mengenai pelantikan bekas Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali sebagai Pengerusi Lembaga Penasihat Pas yang diumumkan Timbalan Presiden Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Tuan Ibrahim ketika itu memangku jawatan presiden Pas tatkala Hadi bercuti sakit selepas menjalani pembedahan jantung di Institut Jantung Negara (IJN).

Mustafa dilantik selepas tidak memegang sebarang jawatan dan digugurkan dari jawatan Ketua Pengarah Pilihan Raya Pas oleh mesyuarat yang dipengerusikan Presiden parti, Abdul Hadi Awang 6 Mei lalu.

Selain Mustafa, turut dilantik sebagai ahli Lembaga Penasihat itu adalah tokoh veteran, Dr. Sanusi Daeng Mariok (bekas naib presiden), Abdul Halim Abdul Rahman (bekas bendahari Pas Pusat dan timbalan menteri besar Kelantan) dan Subky Latif (penulis veteran PAS). - MalaysiaGazette.

 
Lim Kit Siang : Ahli politik yang expiry yang tak boleh pakai PDF Cetak E-mail
  
Isnin, 03 Julai 2017 11:48Assalamualaikum,,, Memory recalled, pada tahun 2004 ketika pakatan BA menuju kehancuran, TGHH ada berkata bahawa LKS dan Karpal Singh adalah 2 orang ahli politik yang expiry tetapi kemudiannya tanpa disedari, TGHH dan PAS dikianati oleh Umno menerusi penipuan besar besaran kepada PRU 11(kalau tak silap) dan akhirnya TGHH dan PAS menerima pukulan yang teruk tetapi DAP hampir terlepas kerana tumpuan penipuan Umno ialah di kawasan PAS.LKS dan Karpal Singh yang expiry menang bergaya dalam PRU tersebut kerana kawasan mereka adalah kawasan selamat DAP dan tidak diganggu oleh Umno.Akibatnya TGHH yang terpaksa menelan apa yang beliau katakan tetapi sesudah lebih 10 tahun, baru nampak apa yang dimaksudkan TGHH itu.

LKS dan Karpal Singh tertangguh sebentar dari jadi ahli politik yang expiry apabila terbentuknya PR dengan DSAI dikatakan menjadi faktor penyatu kepada kedua dua parti.Tetapi sebenarnya adalah kerana DAP berlembut dengan dasar Islam PAS di mana itulah yang menjadi asas yang kuat kepada tahaluf siyasi yang diguna pakai oleh PAS untuk bergabung dalam PR.

LKS dan Karpal Sigh mulanya lembut dengan dasar Islam PAS, tidak lagi menentang secara keras sehinggalah Kajang Move yang dimulakan sekali lagi oleh DSAI.Di sinilah turning point berlakukan semula apa yang sepatutnya telah lama berlaku, perpecahan antara DAP dan PAS kerana sebab yang meruntuhkan BA dulu, ia itu penentangan kepada dasar Islam PAS terutama oleh 2 orang otai DAP LKS dan Karpal Singh tetapi sekarang tinggal seorang lagi kerana Karpal Singh tak sempat melihat mayatnya dilangkah untuk melaksanakan hukum Islam.

LKS pada ketika inilah mula menunjukkan sikap expirynya apabila ke sana  ke mari untuk mengajar orang Islam bahawa hukum Islam yang PAS nak buat di Kelantan tidak adil dan tidak boleh dibiarkan.Malangnya ada pulak mangkok dalam Ugama Islam kita yang percaya dengan expiry man ini.

Umno yang menangguhkan kedudukan expiry LKS dan Umno jugalah menyerlahkan kedudukan expiry ini apabila mula memberi PAS ruang untuk RUU 355 dan dari titik inilah kita mula melihat satu demi satu ciri ciri expiry LKS  mula menonjol.

Sehingga kepada yang terbaru, LKS muncul pula dengan ciri expiry terbarunya dengan menabalkan Husam sebagai MB Kelantan apabila PH menang nanti.Katanya jamuan hari raya tahun depan dia akan hadir bersama MB baru Kelantan, Husam.

Kemudian galaklah pula macai PAN dengan menyebut kerusi yang PAS kalah itu akan dimenangi PAN mungkin dengan jaminan LKS. Semacamnya rakyat Kelantan sekarang ini mengalih arah kepimpinan mereka kepada LKS setelah ditinggalkan oleh ATGNA.

LKS mempamerkan ciri ciri expirynya sekarang walaupun TGHH mengatakan lebih 10 tahun dulu.Expirynya LKS boleh dinilai dengan mudah apabila dia dengan celupar dan sombong mengumumkan nama Husam sebagai MB Kelantan kerana dalam keadaan normal dan waras mana mungkin seorang ahli politik otai seperti LKS boleh bercakap celupar begitu tanpa sedikitpun menyedari bahawa Kelantan bukan negri yang dibawah pengaruhnya, samalah juga kalau TGHH pergi ke Penang dan mengumumkan mana mana orang selain dari DAP menjadi KM sedangkan semua tahu kekuatan PAS bagaimana di Penang.

Bermakna LKS tidak bercakap bersandarkan fakta semasa dan tidak juga menghormati kedudukan PAN sebagai parti gabungan mereka.LKS bercakap seperti PAN itu budak suruhannya saja sebab itu dia boleh menamakan Husam tanpa perlu risau kedudukan Wan Rahim sebab semuanya itu budak suruhannya saja.

Inilah ciri ciri expiry LKS yang mungkin akan terserlah lagi, TGHH sudah melihatnya lebih 10 tahun yang lampau.

 
Beberapa Keputusan Politik Luar Biasa Abdul Hadi Awang PDF Cetak E-mail
  
Isnin, 03 Julai 2017 11:45Ramai orang marah apabila Abdul Hadi bantah campur tangan asing dalam skandal 1MDB dan lebih suka penyelesaian dibuat dalam negara. Mereka anggap pandangan Abdul Hadi ini adalah menyokong Najib dan UMNO. Mereka lupa bagaimana Abdul Hadi tak setuju Najib diturunkan pada tahun lalu 2016. Ada yang bodoh politik menyerang PAS kononnya PAS nak UG dengan UMNO. Kalau Najib diturunkanpada masa itu, Muhyiddin akan naik. Adakah Muhyddin itu sama dengan Muhyiddin BERSATU sekarang? Najib tidak turun, UMNO bergolak. Muhyiddin, Mukhriz dll dipecat. UMNO menjadi lemah. Pandangan politik Abdul Hadi lebih tepat.

2015 begitu ada yang kata kenapa Presiden PAS tak cuba menyelesaiakan masalah dalam PAS. Tapi rupanya tindakan itu menyebabkan pengkhianatan dalam perjuangan PAS terbongkar dan mereka gugur sendiri. 2014 dalam isu Kajang Move. Ramai juga orang marah kepada Abdul Hadi sehingga PAS dan exconya dikatakan khianat PR. Tapi akhirnya Selangor kekal sehingga hari ini terdedahan temberang Saifuddin Nasution dan Rafizi Ramli dengan tuduhan palsu 91 muka surat (banyak tu oii fitnah...)

Kredit
Abdullah Othman

 
<< Mula < Sblm 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Seterusnya > Tamat >>


Daftar MasukPengunjung Online sekarang

Kami ada 37 tetamu online

Pengunjung Sejak 2009

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday79
mod_vvisit_counterYesterday1160
mod_vvisit_counterThis week2621
mod_vvisit_counterLast week10530
mod_vvisit_counterThis month34617
mod_vvisit_counterLast month30964
mod_vvisit_counterAll2428669

Online (20 minutes ago): 10
Your IP: 54.196.31.117
,
Now is: 2018-07-24 01:44

Demi MasaInfo PAS Chabau

IKLAN PAS CAWANGAN CHABAU
Korban Kelompok Pas Chabau 2016
GAMBAR HAIWAN KORBAN | RUKUN SEMBELIHAN
Mereka yang ingin menunaikan ibadat korban untuk tahun ini boleh menghubungi Tuan Hj Nordin di Talian 0126270843
korban kelompok tahun ini RM600 satu bahagian.

MADU LEBAH TUALANG ASLI

madu lebah asli

Dapatkan madu lebah tualang asli pada harga yang sangat istimewa. Hubungi 0104373706 untuk dapatkan maklumat lanjut.

Info Ringkas

BANGKIT ISLAM
Ahad, 13 September 2009
LIKE @[112140085517515:274:Dewan Ulamak PAS Pusat]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


KHALID MARSHAL
Ahad, 13 September 2009

 

Foto
Suka


UNDILAH PAS
Isnin, 14 September 2009

Selamat mengundi PAS! Pesanan daripada team Markaz FB!


HIMPUNAN RAKYAT
Selasa, 17 Mei 2011

Sharoni Selamat's photo.

LANTAKLAH NAIK BANYAK MANA PUN !!

 


ubah
Selasa, 17 Mei 2011

Foto


PEMIMPIN YANG DISANJUNGI
Selasa, 17 Mei 2011

 


kami ahli pas
Selasa, 17 Mei 2011
Ingat Pesan Ini..ini kalilah

apa kata pemimpin
Rabu, 18 Mei 2011


bangga jadi pemuda pas
Ahad, 03 Julai 2011


Aku BANGGA jadi PEMUDA PAS

DAFTARLAH SEGERA SEBAGAI AHLI PAS CAWANGAN CHABAU


video hari iniGet the Flash Player to see this player.

PAS CHABAU MAJU !

Maklumat PAS Cawangan Chabau

1. Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti Assyakirin Chabau) ingin membina bangunan tambahan untuk murid-murid 4 tahun untuk sesi 2015. Oleh yang demikian anda yang ingin menyumbang boleh memberi sumbangan melalui guru pasti,setiausaha atau pengerusi Pasti Tuan Haji Shamsudin. Semoga sumbangan anda diberkati Allah.

2. Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI Assyakirin Chabau) kini membuka pendaftaran sesi pembelajan 2014 kepada orang ramai untuk anak-anak yang berumur 4,5 dan 6 tahun . Pendaftaran boleh dibuat melalui guru Pasti Puan Rajeah atau setiausaha Pasti. Sila daftar awal kerana tempat adalah terhad.

3. Anda yang dahagakan ilmu agama boleh bersama-sama kami di Pusat tarbiah PAS Caw. Chabau di Sempang Bekoh pada hari-hari kulaih yang ditetapkan. Antara ilmu-ilmu yang  boleh dipelajari iaitu ilmu hadith/AlQuran,Tauhid,fekah,serta tasauf. Jadilah masyarakat yang berpengetahuan dan beramal kerana Allah

 

Dapatkan Maklumat Di Sini 2

LAMAN PILIHAN PASCHABAU.NET

teamdsyifajasin.blogspot.com

PEMIMPIN KAMI

SILA SEMAK DAFTAR PEMILIH ANDA DI SINI

http://daftarj.spr.gov.my/daftarj/


Copyright © 2018 . Hakcipta Terpelihara.
Joomla! ia adalah Perisian Percuma di bawah GNU/GPL License.